Vissenmuziek

componeren120Visje, visje in het water

Visje, visje in de kom..

 

Kinderen vinden het geweldig om een vis na te doen. Met 2 handjes tegenelkaar door het lokaal crossen als enge haaien of juist zwieren als elegante sluiervis. De aquarium-muziek van Saint-Saens is in mijn waterige lessen absoluut onmisbaar als sfeermaker!

Natuurlijk zingen we ook ‘visje, visje in het water’. Gewoon omdat iedereen die kent, dat is leuk!
Maar er is meer..
Ik vind het leuk om kinderen zo vroeg en zo speels mogelijk kennis te laten maken met het noteren van muziek.
Ze hebben plezier in het gezamenlijk bouwen van klankreeksen of zijn juist erg trots op zelfgemaakte muziekstukjes.
Ik knip uit licht-blauw papier verschillende maten rondjes. Een klein rondje is “blub”  een groot rondje is “BLUB”. Bij kleuters knip ik uiteraard meer verschillende maten dan bij peuters.
Uit donker-blauw papier knip ik spetterexplosies (zie PDF bijlage). Een kleine is “flèsjj” een grote is “FLESJJ”. Dit geluid maakt de vis als hij boven het water uit springt.

In de les zijn mijn twee knuffel-orka’s mijn trouwe metgezellen. Ze zwemmen een rondje in de kring en maken ondertussen blub- en flesjj geluiden. De kinderen zien de papieren vormen ondertussen al in het midden van de kring liggen. Zodra ze snappen welk geluid bij welke vorm hoort zijn er veel leuke activiteiten te bedenken.vissenmuziek

Ter inspiratie hier een paar voorbeeldjes bij mij uit de les:

  • Een ritme neerleggen van 3 of 4 vormen en die als loopje eindeloos herhalen onder begeleiding van een stoere drumtrack. (of de drum-knop op je keyboard)
  • Elk kind kiest een vorm en we maken een ketting van klanken, ieder maakt op tijd zijn eigen geluidje
  • We maken een orkestje! De helft van de kinderen speelt de blub op de trommel, de anderen bespelen de triangel om de flesjj te laten horen.

Vissenmuziek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *