Oefenen voor pianoles: tips voor thuis

Spelen“Deze week kon ik echt niet oefenen juf. Maandag ging ik bij een vriendje spelen, dinsdag moest ik mijn kamer opruimen, woensdag ging ik naar voetbal, donderdag….”

 

Jaja, de hele week nog geen tien minuutjes vrij gehad 🙂 Het is weer zover: het wordt lekker weer buiten, en de nieuwigheid van het pianospelen is er na de kerst wel af. In deze post hoop ik vooral ouders wat handvaten te geven om het oefenen thuis te begeleiden. Dit doe ik aan de hand van een aantal meest gestelde vragen en een rijtje tips.

Oefenen

Waarom moet mijn kind oefenen, het moet toch vooral leuk blijven?

Het is goed om al op jonge leeftijd te leren dat doorzetten loont. Door regelmatig even achter de piano te gaan zitten wordt het automatisch leuker. Gewoonweg omdat je kind gaat merken dat hij/zij steeds meer mogelijkheden gaat ontdekken van het instrument.
Daarnaast zitten veel van mijn leerlingen in een groepsles waarbij het fijn is als je niet achter gaat lopen op de rest.

Hoe vaak moet mijn kind oefenen?
Elke dag 10 minuten. Als dat neerkomt op 5/6 keer per week is dat prima. Liever heel vaak eventjes oefenen, dan 1 keer lang achter elkaar. Een dag na de pianoles met het oefenen beginnen werkt erg efficiënt: de lesstof zit dan nog goed in het geheugen.

Wat moet mijn kind doen tijdens het oefenen?
 • Het is fijn om voor het doorspelen van het huiswerk even een vinger-warming-up te doen. Bijvoorbeeld alle groepjes van 3 zwarte toetsen achter elkaar spelen met de juiste handhouding.
 • Bij het instuderen van liedjes hanteer ik het volgende stappenplan:
  1. Kijken naar het liedje: hoeveel tellen zitten er in de maat? waar gaat het over?
  2. Het liedje klappen
  3. Het liedje spelen op de piano
  4. Losse stukjes oefenen die nog niet zo goed gingen
  5. Het liedje nog een keer spelen
  6. Verdieping aanbrengen als het gaat om bijvoorbeeld luid (f) / zacht (p)
 
Hoe kan ik mijn kind helpen?
Een stimulerende omgeving is ontzettend belangrijk. Hierbij wat concrete tips:
 1. Spreek met uw kind een vaste tijd af: vlak voor het eten / vlak na het eten / gelijk uit school enz…
 2. Maak een leuke stempelkaart bij de piano: om vakjes te kleuren of stickers op te plakken. Misschien met een leuk presentje in het vooruitzicht bij een volle kaart. Als je bij google ‘piano lesson practice chart’ invoert vind je hele leuke voorbeelden.
 3. Ga af en toe eens samen met je kind achter de piano zitten! Ook zonder noten te kunnen lezen kun je veel leuke dingen doen:
  • Muziek maken bij zijn/haar lievelingsprentenboek
  • Dierengeluiden opzoeken (olifant = laag, vogel = hoog, rennende hazen, kruipende slakken enz…)
  • Oefen de notennamen bij de toetsen. Je beweegt je vinger heen-en-weer over de toetsen, je kind zegt stop en noemt de notennaam.
  • Speel op een eenvoudig ritme-instrument (of een pannendeksel bijv.) samen met uw kind het ritme van 1 van de liedjes uit het boek, of als begeleiding bij het pianospel van uw kind.
 4. Geef je kind de mogelijkheid om te stralen en trots te zijn. Zet een rijtje stoelen neer voor het hele gezin en laat je kind een mini-concertje geven met liedjes die hij/zij al goed kan spelen.
Wat betreft samen muziek maken: je hoeft echt niet muzikaal onderlegd te zijn om met je kind samen muziek te maken, als je maar plezier hebt. En… je kind vindt het geweldig om ook eens de pianodocent te zijn! 🙂
Als afsluiter nog een plaatje die ook zeer geschikt is voor de professionals onder ons:
printable-practice-chart

Veel succes allemaal!

One thought on “Oefenen voor pianoles: tips voor thuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *