Muzikale energizers en spelletjes

dansen120

‘rennen, rennen…! ja goed gedaan!’

 

Een nieuw jaar is ingeluid. Een nieuw jaar waarin ik weer vaak een groep nieuwe kinderen voor m’n neus zal krijgen. En wat is er dan fijner dan een korte energizer om het ijs te breken? Ook bij ‘bestaande’ groepen is het heerlijk om aan het begin of halverwege een lesuur een focus-moment in te bouwen.

kids


ENERGIZERS

Doe maar mee!
De meest eenvoudige, door mij veel gebruikte, energizer gaat als volgt:
Ik begin te trommelen op mijn bovenbenen en wacht tot alle kinderen meedoen en stoppen met praten (ideale manier om een klas stil te krijgen 🙂 ). Ineens stop ik met trommelen. Degene die het langste doortrommelt schrikt zich een hoedje en zorgt dat hij extra goed oplet de volgende keer. Als ik weer begin met trommelen doe ik dat steeds zachter wordend. Als de kinderen alert zijn doen ze automatisch met me mee. Na een aantal keren resoluut wisselen tussen niet/wel trommelen, zacht/luid trommelen is het tijd voor uitbreiding:

 • Resoluut wisselen van bodysound: stampen, klappen enz…
 • In de maat gaan klappen, stampen of trommelen: allemaal tegelijk!
 • Dreigbewegingen maken. Handen, goed zichtbaar, stil naast elkaar houden: ineens 1x klappen (of niet..!)
 • Dirigent aanwijzen: een kind uit de kring neemt mijn functie over

Rondje klappen
Bij deze energizer zitten de kinderen in childrens-hands-1-1330423-meen kring. Ik leg kort uit dat het de bedoeling is dat we een ketting gaan maken van klapgeluiden. Zelf geef ik de eerste klap in de richting van mijn buurman/buurvrouw: “geef maar door!”. Het duurt altijd even voordat iedereen het door heeft maar in een korte tijd klinkt er duidelijk een ‘wave’ door de kring.
Bij sommige groepen is het al een uitdaging genoeg om de klap zo snel mogelijk door te geven. Andere groepen kunnen wel wat extra opdrachten gebruiken:

 • Het klappen moet in de maat! Ik zet muziek aan met een duidelijke puls of speel zelf mee op gitaar.
 • Als een kind 2 keer klapt verandert de klap van richting. Het kind dat net geklapt heeft mag wéer.
 • De klap gaat kris-kras door de kring. Als je de klap doorgeeft kijk je diegene duidelijk aan.
 • Bij jonge kinderen kan deze energizer ook als kennismakingsspel: klap het ritme van je naam!

SPELLETJES TUSSENDOOR

Contrast overlopertje
Overlopertje, met of zonder tikker, is altijd leuk!
In de muziekles doe ik overlopertje waarbij de kinderen hun oren moeten gebruiken. We spreken af van waar naar waar de kinderen gaan rennen. Ikzelf sta in het midden met een trommel. Als ik snel trommel rennen de kinderen naar de ene kant (de haas). Als ik langzaam  ga trommelen rennen ze naar de andere kant (de slak). Ik leg altijd plaatjes aan beide kanten van het lokaal maar dat is niet persé nodig.
De volgende dingen doe ik om het spel te verdiepen:

 • Beweeg mee! Kun je als een haasje naar de overkant rennen? of schuifelen als een slak?
 • Een kind gaat de trommel bespelen. Als je het spel met een tikker doet kan dit bijvoorbeeld het kind zijn dat net tikker is geweest.
 • We zoeken een derde plek waar je heen rent als de muziek niet snel en ook niet langzaam is.
 • Ik gebruik andere contrasten:
  • Hoog als een vogel – Laag als een olifant
   (Met gebruik van een melodie instrument)
  • Luid als een trompet – Zacht als een harp
   (Let op: blijf in tempo gelijk! luide muziek is niet altijd snel)

Lettergrepen symfoniemuzikale spelletjes
Vorig jaar heb ik een boek gekocht via internet met heel veel muzikale spellen erin. Een echte aanrader! Het leukste spel vind ik ‘lettergrepensymfonie’.

De kinderen zitten in een kring. Eén kind verlaat het lokaal. De groep bedenkt een woord van 2, 3 of 4 lettergrepen (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen). Elk kind krijgt een lettergreep toegewezen, op het rijtje af. Nu moeten alle kinderen tegelijk hun lettergreep zingen op de wijs van een bekend kinderliedje, bijv. ‘altijd is kortjakje ziek’. Degene die het lokaal had verlaten komt binnen en gaat goed luisteren. Welk woord wordt er gezongen?

Het boek is uitgegeven door Pantarhei en is ook via bol.com te bestellen.

Ten slotte
Naast dat ik veel werkvormen tijdens mijn studie en bij collega’s heb opgepikt, doe ik op YouTube ook geweldige vondsten:

Aanbevolen zoektermen: music lesson / energizer / game / kalani das

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *