Herfst!

We hebben het allemaal gemerkt: de bladeren vallen met bosjes naar beneden, ons haar waait alle kanten op… de herfst is gearriveerd!
Zeker met jonge kinderen waaien de herfstblaadjes letterlijk mee het muzieklokaal in.
Al zingend, spelend en luisterend beleven ze op een muzikale manier dit stormachtige seizoen.

In deze blog geef ik per domein wat les ideeën. Onderaan, bij ‘vastleggen’ vind je ook een lesidee voor oudere kinderen, geschikt voor de AMV- of blokfluitles.

Bewegen

dansen120Kun je ook zo mooi waaien als een boom? Laat je blaadjes maar vallen!

 

 

Kinderen vinden het spannend om net te doen alsof het waait. Als het dan ook nog gaat regenen en onweren is het feest compleet natuurlijk. Als ze een boom nadoen worden ze weer heel rustig. Genoeg herfst-bewegingen te bedenken dus!
Nu nog de muziek. Op deze website staat een overzicht van klassieke muziek over seizoenen en weersomstandigheden. Een hele gevarieerde lijst waar, als je ze op YouTube opzoekt, vast wel iets tussen zit waar jij blij van wordt.

Spelen

Spelen

Wrijf maar over de snaren bij de nek van de gitaar.. hoor je de wind?
Kun je ook de regen laten horen met je nagels op de klankkast?

 

De gitaar is voor veel kinderen een reuze interessant muziekinstrument. Bij peuters en kleuters leg ik de gitaar op de grond waardoor er meerdere kinderen muziek kunnen maken op 1 instrument. Zoals hierboven omschreven kun je gemakkelijk de wind en de regen nadoen. Ik heb een wind-kaart en een regen-kaart en doe daarmee spelletjes. Bijvoorbeeld: de kaarten achter je rug houden en er plotseling eentje laten zien die ze moeten spelen. Pientere peuters en kleuters snappen ook al snel het verschil tussen de dikke boom (lage e-snaar) en de dunne boom (hoge e-snaar). Als je dit tegenstellingen blad uitprint van www.kleuteridee.nl heb je hier ook plaatjes bij.

Luisteren

luisteren120Luister maar eens goed… valt er regen op de paraplu? of waait de wind heel hard? Welk instrumentje hoor je?

 

De kinderen zitten onder een grote paraplu en raden om de beurt wat voor weer het is.
Hiernaast kun je op Youtube kijken en luisteren naar herfstmuziek van Vivaldi.


Vastleggen

componeren120Hoe klinkt die wind die je daar getekend hebt? Klinkt het hard of zacht..?

 

 

Dit lesidee is vooral geschikt voor kinderen van 6-10 jaar oud. Vorige week heb ik met een paar jongens grafische partituren gemaakt over de regen en de wind. Op de foto zie je het resultaat:

grafische partituren

Ze speelden deze partituren op de kopstuk van een blokfluit. De wind kun je nadoen door je hand over het labium (grote gat vooraan) te leggen en zachtjes te blazen. Door met hun tong ‘tututu’ te spelen hoor je de regendruppeltjes. De jongens vonden het geweldig om hun zelfgeschreven muziekstukje te laten horen, helemaal trots!
Met gevorderde leerlingen zou je ook vallende blaadjes kunnen spelen door hen een toonladder naar beneden te laten spelen, telkens een vinger erbij. Dit kun je noteren door lijnen van linksboven naar rechtsonder te tekenen.

Zingen en bewegen

zingen120

Ik ben een hele hoge boom en ik sta in het bos.
De wind begint te waaien, mijn blaadjes laten los.

 

Er zijn enorm veel herfstliedjes in omloop. Bovenstaande is mijn favoriet :). In dit liedje komen heel veel typische herfstbewegingen aan bod: waaien als een boom, blaadjes laten vallen en blazen als de wind.
Ze zijn makkelijk te vinden op YouTube met zoektermen als ‘kinderliedjes, herfst, peuters, kleuters’. Iemand die je dan snel tegenkomt is Tijl Damen. Tijl schrijft veel leuke kinderliedjes en publiceert ze ook op zijn website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *